aandelen kopen beginners

Aandelen kopen voor beginners

Aandelen kopen voor beginners, leestijd: 5 minuten. 

De Coronacrisis is een uitstekend moment om in te stappen als belegger. Meer dan ooit willen mensen juist nú beginnen met beleggen. Waarom?

Het is Black Friday op de aandelenmarkt. De beurskoersen staan historisch laag en van de rente word je vandaag de dag ook niet veel wijzer.

In dit blog leg ik je uit waar je op moet letten als je aandelen gaat kopen als beginner.

Waar koop ik aandelen als beginner?

Je kunt online op verschillende manieren aandelen kopen. Je kunt op twee manieren beleggen, namelijk:

  1. Passief beleggen
  2. Actief beleggen

Ik licht beide graag toe. Dan kun je zelf bepalen wat het beste bij jou past en op welke manier jij aandelen wilt kopen.

Passief beleggen

Passief beleggen betekent dat je geld voor langere termijn investeert in effecten, om vervolgens zelf niet actief te betrokken zijn bij het beheer van de effecten.

Je kunt deze aandelen zelf kiezen, maar het ook mogelijk om te kiezen voor een beleggingsfonds. Bedrijven zoals Binck, Robeco of Brand New Day beheren dit beleggingsfonds voor je. Dit betekent dus ook dat je zelf geen actieve rol hebt.

Een passieve belegger heeft vaak als doel een hoger rendement te halen dan dat hij of zij op een spaarrekening zal ontvangen.

Vind je het nog lastig om te bepalen of beleggen iets voor jou is? Ik schreef een uitgebreide review over Beleggen met Peaks. Met deze app kun je beleggen met je wisselgeld. Zie het als het ouderwetste spaarpotje, maar dan digitaal én met rendement.

Je kunt ook de video bekijken hieronder.

Actief beleggen

Wil je juist zelf invloed uitoefenen en zelf aandelen kopen? Dan kun je dit goedkoop & online het goedkoopste doen in Nederland bij de GIRO.

Als actieve belegger kies je zelf wanneer je je effecten koopt of verkoopt en ook in welke verhouding. Je kunt deze op werkdagen tussen 09.00 en 18.00 op ieder moment kopen of verkopen.

Zelf kocht ik mijn allereerste Tesla aandeel via de GIRO.

Toen ik in 2020 begon met beleggen bij de GIRO wist ik nog niet in wat voor gekke tijd we zouden belanden. De economie ging als een trein en mijn spaarrekening bood ruimte om te gaan beleggen. Op 7 februari 2020 kocht ik mijn eerste aandeel Tesla. Het aandeel had net ruim 100 euro ingeleverd op zijn recordpiek van 812,40 van 4 februari. Ik kocht mijn aandeel Tesla 3 dagen later voor € 672,30.

De eerste weken gingen voorspoedig, precies zoals ik voorspelde. Het aandeel Tesla bereikte opnieuw een nieuw record precies 2 weken na mijn start.

Corona Crisis

Echter kwam daar de Corona crisis om de hoek zetten. Net als het overgrote deel van de wereldbevolking heb ik het COVID-19 virus redelijk onderschat. ‘Het was tenslotte maar een griep’.

Niets bleek minder waar, inmiddels zitten we al 3 weken binnen én is de beurs flink aan het huishouden geweest op de Internationale beurzen. Zo is ook Tesla zwaar getroffen. Fabrieken die minder produceren, geruchten over het wel of niet sluiten van fabrieken én ga zo maar door.

Al deze onzekerheid liet het aandeel van Tesla flink kelderen. Ik ging op zoek naar een alternatief. Met succes!

Blog gaat verder onder afbeelding.

aandelen kopen voor beginners

In beeld: 3 maanden Tesla

Wil je zelf actief beleggen? Bekijk dan ook mijn video, hier laat ik je zien hoe je zelf ook aandelen kunt kopen.

 

Beleggen in tijden van Corona crisis

Eerder schreef ik al een artikel over het feit dat beleggen in tijdens van een crisis wel eens positief kon uitpakken. Aangezien mijn aandeel Tesla flink is gekelderd met ruim 30% bood dit kansen voor andere aandelen. Ik had nog genoeg ruimte om te beleggen en was op zoek naar een buitenkansje. Deze kwam eigenlijk letterlijk aanwaaien tijdens deze crisis.

Onder andere de oliecrisis zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het aandeel van Shell gedaald was tot een historisch dieptepunt. Doordat ik weet dat Shell een bedrijf is met voldoende middelen en zeker niet zomaar omvalt, heb ik tijdens deze crisis juist extra aandelen gekocht.

heb ik tijdens deze crisis juist extra aandelen gekocht

In januari betaalde je voor een aandeel van Shell nog op € 27,15, half maart kocht ik een behoorlijk aantal aandelen voor nog geen € 13 euro.

Inmiddels heeft deze investering ervoor gezorgd dat ik inmiddels bijna 10% rendement heb behaald op mijn portfolio in 2 maanden tijd.

shell aandeel

Shell aandeel: 6 januari 2020 – april 2020

Portfolio tijdens crisistijd

De stand van mijn portfolio op 1 april 2020. Zoals je kunt zien heb ik inmiddels een groei van € 327,59. Waarbij er nog genoeg rek zit in mijn huidige portefeuille. Ik heb inmiddels positief gestemd.

Mijn aandelen in 2020 Q1/q2:

DE GIRO

  • Galapagos
  • Shell
  • Basic Fit
  • Tesla

Peaks

  • Portfolio scherp

Pensioenskapitaal

Beurs april 2020

Welke aandelen kopen als beginner?

Er is geen gouden lijstje in deze tijd. De beurs is ontzettend volatiel op het moment. Hoge pieken, diepe dalen. Wil je toch weten wat experts zeggen? Bekijk dan onderstaande video.

3 belangrijke tips als je net begint met beleggen:

1. Geef geen geld uit dat je niet kunt missen. Dit is een open deur, maar voorkomt een hoop problemen.

2. Verdiep je in aandelen. Ga niet blind af op advies online. Kijk altijd zelf met gezond verstand naar een aandeel. Lees achtergrond informatie, wat zijn toekomstplannen het bedrijf etc.

3. Bekijk voor- en tegenstanders van aandelen om je blik te vergroten. Zit je in een groep met fans van Tesla, dan zal je wellicht meegenomen worden in de bubbel. Vorm dus je eigen mening.

4. Verdiep je in de materie. Lees boeken en vergroot je basiskennis over beleggen. Alleen op die manier begrijp je wat verstandig is.

5. Zet een doel. Wanneer ben je tevreden? Wat moet de koers van een aandeel zijn, wil jij deze verkopen? De sky is nooit de limit. Wacht jij tot alles instort, of stap jij uit op het perfecte moment?

Let op: Je kunt geld verliezen met beleggen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *