etf voor beginners

ETF voor Dummies | Dit moet je weten als (beginnende) belegger!

In dit artikel gaan we dieper in op ETF’s. Een van de populairste beleggingsinstrumenten vandaag de dag! En met een reden.. Alles wat je moet weten in de blog: ETF voor dummies!

Ik ga in op de volgende onderwerpen:

  1. Wat is een ETF?
  2. Wat is het voordeel van een ETF?
  3. Waar koop ik ETF’s?
  4. Wat zijn populaire ETF’s?

Wil je echt alles weten over ETF’s? Bekijk ook het ETF voor Dummies boek.

Wat is een ETF?

De oorspronkelijke naam van een ETF was trackers. Dit is eigenlijk precies wat een ETF doet. Een ETF ofwel een ‘Exchange Traded Fund’. Nu weet je eigenlijk nog niets. Ik leg het graag nog beter uit.

Een ETF is een vorm van passief beleggen met als doelstelling de index volgen tegen zo laag mogelijke kosten. Dit doet het op een compleet geautomatiseerde manier. Slimme computers kopen en verkopen automatisch aandelen in de juiste hoeveelheid om een bepaalde index te blijven volgen.

In het kort: Een ETF is een samenstelling van aandelen uit een bepaalde index (bijvoorbeeld de S&P500). Hierdoor kun je bijvoorbeeld beleggen in de grootste 500 bedrijven van Amerika met één aandeel.

Wat is het voordeel van een ETF?

Je vraagt je misschien wel af, wat zijn de grote voordelen van een ETF?

Lage kosten

De kosten in vergelijking met een beleggingsfonds zijn een stuk lager. Er zijn bijvoorbeeld al ETF’s die een index volgen voor 0,10%. Vergelijk je dit met een fondsbeheerder dan zit je al snel tussen de 1 en 2%.

Dit verschil is te verwaarlozen op investering van €100. Maar ben je van op bijvoorbeeld iedere maand 100 euro te beleggen voor 25 jaar lang, dan heb je het over hele ander bedrag. Je praat dan over duizenden euro’s.

De lage kosten zijn mogelijk door het geautomatiseerde proces, daar waar een fondsbeheer tijd en uren steekt in je fonds. Hij ontvangt vraag ook een aanzienlijk salaris wat uiteraard terugkomt in de kosten.

Altijd handelen

Je kunt de hele dag handelen in ETF’s. Dit is bijvoorbeeld ook alweer anders dan bij een beleggingsfonds. Daar wordt bijvoorbeeld de notering maar één keer per dag gemaakt.

Wist je dat de meeste beleggingsfondsen zelfs moeite hebben om de index te volgen?

Spreiding

Met het kopen van een ETF zet je dus niet in op één aandeel. Je koopt in feite een aandeel van bijvoorbeeld de beste 500 bedrijven in Amerika. Dit zorgt ervoor dat je portfolio veel beter verspreid is je dus minder risico loopt in tijden van zwaar weer.

Heb je bijvoorbeeld alleen aandelen gekocht van Tesla? Dan is de kans groot dat je aandeel flink fluctueert. Valt het bedrijf Tesla om, of staken de werknemers? Dan kelderen in een keer al je aandelen naar beneden. Met een slimme spreiding zal je zien dat andere bedrijven de klappen voor je opvangen.

Geen emoties

Doordat je fonds beheerd wordt door een slim computeralgoritme, schakel je automatisch emoties uit. Dat is altijd verstandig wanneer je gaat beleggen. Zet de emotie opzij. Door het lezen van een nieuwsartikel, een slechte nachtrust of bijvoorbeeld problemen thuis, maak jij of je fondsbeheerder misschien rare sprongen. Doordat de computer voor je handelt, bijstelt, verkoopt en koopt zijn die emoties uitgeschakeld.

Waar koop ik ETF’s?

ETF’s zijn eenvoudig online te koop via de bekende brokers. In Nederland is de populairste broker de GIRO. Aanmelden is simpel. Je maakt een account bij de GIRO binnen no-time.

Eerder schreef ik al een GIRO review. Hier lees je o.a. handige tips tijdens het aanmeldproces en ook hoe je eenvoudig aandelen kunt kopen én verkopen online.

Ook deel ik je via deze blog hoe ik via de GIRO mijn allereerste Tesla aandeel kocht.

Wat zijn populaire ETF’s?

Via de website ETFDB kun je eenvoudig de meest populaire ETF’s zien. Deze lijst is samengesteld op basis van het dagelijkse handelsvolume. Daarnaast is dit een gemiddelde over de laatste 3 maanden waardoor de statistiek minder vatbaar is voor schommelingen.

Daarnaast vind je totale beheert vermogen van elke ETF, uitgedrukt in duizenden Amerikaanse dollars.

Top 3 ETF’s wereldwijd

Symbool
Naam
Gem. Volume
AUM
SPION SPDR S&P 500 ETF 154.326.266 $ 228.508.427,81
EEM iShares MSCI Emerging Markets ETF 87.303.914 $ 18.954.609,08
XLF Financieel Select Sector SPDR-fonds 81.419.820 $ 13.353.660,91

Vind je beleggen interessant en ben je nog een beginnende belegger?

Lees dan ook mijn blog over mijn Peaks ervaringen. Met deze app beleg je eenvoudig met je wisselgeld. Een leuke en laagdrempelige manier om kennis te maken met beleggen.

Rekening bij de ING? Lees dan alles wat je moet weten om te besparen met ING rentepunten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *