staatsloterij

Staatsloterij | Winkansen & belasting

De Staatsloterij is één van de oudste loterijen ter wereld. De in 1726 opgerichte loterij is dan ook voor veel Nederlanders maandelijks een moment om naar uit te kijken.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Staatsloterij. De onderwerpen die aan bod komen:

 • Wat is de winkans bij de Staatsloterij?
 • Welk eindcijfer kiezen voor de Staatsloterij?
 • Prijzengeld Staatsloterij 2020
 • Wat kost een Staatslot in 2020?
 • Staatsloterij en belasting
 • Wanneer is de trekking van de Staatsloterij?

staatsloterij

 

Bekijk ook:

Winkans Staatsloterij – Wat is de winkans van de Staatsloterij?

De winkans van de Staatsloterij ligt verreweg het hoogst van alle Nederlandse Loterijen. In onderstaande tabel tonen we de winkansen van de Staatsloterij.

winkans staatsloterij

Winkans prijs Staatsloterij

Zoals je kunt zien is de kans dat je een prijs pakt ruim 1 op 2, namelijk 51,2%. Dit is je gemiddelde winkans bij alle 16 trekkingen dit jaar. Dat betekent dat er bij meer dan de helft van alle verkochte lotnummers een prijs valt van minimaal € 5. Dit geldt overigens voor een heel lot.

Kans inleg terug Staatsloterij

De kans dat je prijs minimaal gelijk is aan je inleg is 12,2%. Ook dit is een gemiddelde over de 16 trekkingen in 2020.

Je hebt dus een kans van meer dan 1 op 10 dat je je eigen inleg ‘gewoon’ terugkrijgt.

Prijs Staatsloterij Winkans
een prijs 51,2%
Meer dan je inleg 12,2% (of 3,3%)
1 miljoen euro 0,000038%
30 miljoen euro 0,000024%

Hoe zit het dan met de grote bedragen? We kopen naast een droom, natuurlijk ook een Staatslot om bijvoorbeeld financieel onafhankelijk te worden.

Winkans 1 miljoen euro

Wie wilt er geen miljonair worden? Een miljoen euro is natuurlijk een prachtig bedrag om te winnen. De kans dat je een miljoen euro wint bij de Staatsloterij is namelijk 0,000038%. Deze kans staat ongeveer gelijk aan het feit dat je getroffen wordt door de bliksem. Maargoed, wie niet waagt, wie niet wint. Toch?

Winkans hoofdprijs Staatsloterij

Zoals je kunt zien in de tabel is de kans op de hoofdprijs in de Staatsloterij bijzonder klein. Namelijk 0,000024%. Ja, dat is niet veel. Zelfs nog een stuk lager dan de kans op 1 miljoen euro.

Maargoed, iemand moet de hoofdprijs in de Staatsloterij winnen. Er is één geluk: de hoofdprijs voor de Staatsloterij moét vallen. Het is namelijk een gegarandeerde prijs.

En jij hebt net zoveel kans als een ander, dus waarom niet? Dat is precies de gedachten van alle deelnemers aan de Staatsloterij Oudejaarstrekking.

Oudejaarstrekking Staatsloterij 2020

De Oudejaarstrekking in de Staatsloterij is een moment waar vele Nederlanders jaarlijks naar uit kijken. Het speculeren met een glas champagne en een oliebol maakt mensen gelukkig. Maar terugkijkend naar de kans om miljonair te worden, dan kan ik eigenlijk vrij duidelijk zijn. Die kans is écht nihil. Minder nog zelfs.

Toch kopen naar 52% van alle Nederlanders een Oudejaarslot. De Staatsloterij zegt zelf dat het minimaal 60% van de inzet in de prijzenpot stopt. Dat wilt dus zeggen dat de oudejaarstrekking in 2020 minimaal 80 miljoen aan prijzengeld zal hebben. Een ongelooflijk bedrag.

We zijn erg benieuwd naar de Staatsloterij oudejaarstrekking 2020!

Eindcijfer Staatsloterij: Wat is slim?

Er is geen beste keuze voor een eindcijfer. Toch vallen de meeste prijzen op het eindcijfer 7. In 50.72% van de gevallen valt een prijs op een oneven nummer. De kans dat je wint is dus iets groter wanneer je kiest voor een oneven nummer als eindcijfer.

Mijn advies: Kies een getal waar je een goed gevoel bij hebt. Wissel ook niet te vaak van eindcijfer. Houdt vast aan je eigen droom en je zult zien dat je hier uiteindelijk tevreden mee zal zijn.

Wat is een XL lot in de Staatsloterij?

Veel Nederlanders zijn nog onbekend met het XL lot in de Staatsloterij. Zelf moest ik dit ook even goed opzoeken. Dit is namelijk een losse loterij en staat dus compleet los van de standaard trekking. Je dient dit expliciet te kopen.

 Staatsloterij XL uitleg

De XL trekking van de Staatsloterij is namelijk een éxtra trekking. Dit betekent dat de prijzen in de XL loterij ook alleen getrokken worden uit alle verkochte lotnummers. XL prijzen worden alleen uitgekeerd als er voor de XL optie is betaald.

De Staatsloterij communiceert hier het volgende over op hun eigen website:

De hoge XL-prijzen vallen op een uniek lotnummer. Hieronder verstaan we een unieke combinatie van 2 serieletters en 5 begincijfers. Heb je alleen 5 cijfers goed? Dan win je bij de prijzen van €2.500 en €10.000 een troostprijs van €100, bij de prijs van €100.000 een troostprijs van €250 en voor de prijs van €1.000.000 een troostprijs van €1.000.

Prijzengeld Staatsloterij 2020

Welke prijzen kun je dit jaar winnen in de Staatsloterij? Naast de Jackpot, welke maandelijks anders is, zijn er nog vele andere geldprijzen te winnen, zoals de Hoofdprijs van €1.000.000, 5 x €100.000 en 10 x € 10.000. Ook zijn er natuurlijk veel kleine prijzen te winnen.

De kleinste prijs op een heel lotnummer bedraagt 5 euro. Speel je mee met een 1/5 lotnummer, dan ontvang je € 1.

Wat kost een Staatslot bij de Staatsloterij?

Veel mensen weten nog altijd niet het antwoord op de vraag: Wat kost een staatslot?

Een heel Staatslot kost normaal gesproken € 15. Tijdens de Oudejaarstrekking kost een staatslot je het dubbele, namelijk € 30.

1/5 staatlot

Vind je het bedrag van 15 of 30 euro teveel om mee te doen aan de (oudejaars)trekking dan kun je ook kiezen voor een 1/5 lot of voor een ½ lot.

Tijdens de reguliere trekkingen, welke maandelijks op de 10e plaatsvinden kun je 1/5 loten kopen. Dit betekent dat je voor € 3 euro al mee kunt spelen aan de staatsloterij. Deze optie is niet mogelijk bij de Oudejaarstrekking. Daar koop je namelijk of een heel lot, of een half lot.

Onderstaand een handig overzicht:

Dit kost een staatslot in 2020:

Lot Kosten staatslot reguliere trekking Oudejaarstrekking
Heel lot € 15 € 30
½ lot X € 15
1/5 lot € 3 X
Straatje € 30 € 150
Straat € 150 € 300
Boulevard € 1500 X

 

Toelichting tabel:

 • Lot: Je krijgt één lot en ontvangt 100% van het prijzengeld op het lotnummer.
 • ½ lot: Je krijgt één lot en ontvangt 50% van het prijzengeld op het lotnummer.
 • 1/5 lot: Je krijgt één lot en ontvangt 20% van het prijzengeld op het lotnummer.
 • Straatje: Je ontvangt 10 loten en ontvangt 20% van het prijzengeld op het lotnummer.
 • Straat: Je ontvangt 10 loten en ontvangt 100% van het prijzengeld op het lotnummer.
 • Je ontvangt 100 loten en ontvangt 100% van het prijzengeld op het lotnummer.

Met deze loten maak je tevens kans op extra prijzen. In 2019 gaf de Staatsloterij o.a. diverse MINI’s weg. Bij de keuze van een ½ lot ontvang je geen MINI, maar de helft van de contante waarde die de MINI op dat moment waard is. Dit was in 2019 € 11.856.

Nu weet je dus wat een staatslot kost én kan opbrengen! Maar wat houd je ervan over?

Staatsloterij belastingvrij

Laten we van het meest positieve scenario uitgaan en rekenen met de prijzenpot van 2019. De hoofdprijs van de Staatsloterij stond vorig jaar op 30 miljoen euro. Het goede nieuws is dat de hoofdprijs van de 30 miljoen belastingvrij is. Dit betekent dat je de volledige 30 miljoen overhoudt bij het winnen van de Staatsloterij.

In Nederland is de kansspelbelasting vastgesteld op 30,1%. Dit betekent kortweg dat de Staatsloterij bijna 43 miljoen euro kwijt is aan de hoofdprijs van 30 miljoen euro. Onderstaande rekensom laat dat zien:

30.000.000 * 1000/699 = 42,918.454,93

De Staatsloterij moet voor deze prijs dus ruim 13 miljoen euro afdragen aan de Belastingdienst voordat jij de prijs in ontvangst neem.

Vermogensbelasting

Het goede nieuws hebben we dus gehad. Hoe zit het dan met de vermogensbelasting die je betaalt over dit gigantische bedrag.

Je vermogen wordt ieder jaar om 31 december vastgesteld. Op verschillende websites online kun je eenvoudig je vermogensbelasting berekenen. Als je hier de 30.000.000 euro aan vermogen invult, laat dat zien dat je 481.051 aan vermogensbelasting moet betalen.

Best zuur, gezien het feit dat je nét voor het sluiten van het jaar een ongekend hoog bedrag op je rekening gestort krijgt. Toch denk ik dat je niet heel zuur moet zijn wanneer je dit bedrag moet over maken aan de Belastingdienst.

Hoe meer belasting je verschuldigd bent, hoe meer vermogend je bent.

Kortweg: van de 30 miljoen euro aan prijzengeld, houdt je dus meer dan 29.5 miljoen euro over. Nog steeds een ongekend hoog bedrag, waar jij en ik ongetwijfeld enorm blij mee zullen zijn.

Voordat je kunt winnen, moet je natuurlijk wel een lot kopen bij de Staatsloterij.

Wat is de beste keuze voor het kiezen van een staatslot?

Je wilt nu natuurlijk lezen dat ik een strategie heb om je kans om het winnen te vergroten. Zoals je hebt gelezen heb je dus 52,2% kans om een winnend staatslot te winnen. De prijs die daaraan verbonden is, is dus minimaal 5 euro.

Mijn tactiek is om jaarlijks 1 straatje te kopen. Dit betekent dat je in ieder geval niet een vermogen kwijt bent aan de Staatsloterij maar wel hoop kunt houden op een ontzettend mooi geldbedrag.

Met 6 miljoen euro, (30.000.000 * 20%) weet ik zeker dat ik ontzettend tevreden zal zijn. Het grote voordeel van een straat is, is dat je sowieso meespeelt op een lotnummer met het winnende eindgetal.

Ondanks dat de kans op het winnen van de Staatsloterij winnen dus ongekend klein blijft, blijf ik gewoon meespelen.

Trekkingsuitslagen van de Staatsloterij in 2020

Je vraagt je nu vast af; wanneer is de Trekkingsuitslag van de Staatsloterij en Oudejaarstrekking. In onderstaand overzicht zie je alle trekkingsuitslagen van 2020.

De trekking van de reguliere Staatsloterij vindt bijna iedere maand plaats op 10e van de maand.

Alle 16 trekkingen in 2022 van de Staatsloterij:

 • Deze worden snel toegevoegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *