sparen of beleggen berekening

Startende belegger: € 50 per maand

Nederlanders sparen steeds meer. Nog nooit werd er zoveel gespaard als in het jaar 2019. Opvallend eigenlijk, de rente staat historisch laag en bij sommige banken moet je zelfs betalen om je geld te stallen.

Een logisch gevolg hierop is dat juist tijdens de corona crisis er een enorme vraag ontstaat naar beleggen. We hebben als Nederlanders nog nooit zoveel geld op de bank gehad en aan de andere kant staan de aandelen in de uitverkoop.

Om die reden is er op moment van schrijven (mei 2020) een enorme run op online brokers. Bij een online broker kun je eenvoudig zelf handelen in aandelen.

Tot spijt van veel Nederlanders die wilden instappen is de beurs op dit moment aan het herstellen van een enorme dip. Toch staan in mei de helft van de aandelen nog op de helft van hun waarde, waardoor instappen nog steeds enorm interessant kan zijn.

Maar wat levert beleggen nu eigenlijk op? Aan de hand van een simpel praktijk voorbeeld ga ik het je laten zien.

Bekijk ook: Beleggen voor dummies.

Berekening: € 50 per maand sparen of beleggen

Eerder schreef ik al een artikel over sparen of beleggen. Voor mij is dit vandaag de dag een no-brainer. Maar voor veel Nederlanders – en ook voor mij – was dit lange tijd een onbereikbare wereld. Zelf dacht ik altijd dat beleggen alleen zin zou hebben als je duizenden euro’s per maand overhoudt.

Niets is minder waar. Zo zijn er bijvoorbeeld zelfs apps waarbij je kunt beleggen met je wisselgeld. Doordat ik hier zelf mee ben begonnen werd beleggen voor mij bereikbaar en zag ik eigenlijk dat dit voor iedereen interessant kan zijn. Dat is uiteindelijk ook één de redenen geweest dat ik ben begonnen met deze blog.

In onderstaande berekening laat ik je het verschil zien van sparen of beleggen. Ik schets een negatief, neutraal en positieve situatie. Want vergeet niet: beleggen brengt risico met zich mee. Je kunt je een deel van je inleg zien verdampen. Maar aan de andere kant kan het dus ook erg interessant zijn om een deel van je inkomen te beleggen. Dat laat ik je hieronder inzien.

Sparen of beleggen in cijfers

Gemiddeld stijgt de aandelenbeurs de afgelopen honderd jaar zo’n 7% tot 10% per jaar. Wanneer je de lange termijn pakt, dus bijvoorbeeld 15 jaar, is de kans enorm klein dat je verlies zal maken. In die periode profiteer je van de vette jaren, maak je verlies in de crisis én profiteer je van rente op rente.

We nemen een periode van 15 jaar voor het gemak. Waarbij we beginnen met een bedrag van 1000 euro en maandelijks hier 50 euro aan toev

Sparen Beleggen
Startbedrag € 1000 € 1000
Maandelijkse inleg 50 50
Periode 15 jaar 15 jaar
Verwacht eindbedrag € 10.195 € 11957
Rendement € 195 € 1957

Sparen versus beleggen: Een duidelijk verschil

Bovenstaande berekening is gebaseerd op een berekening van de Rabobank. Waarbij tevens rekening is gehouden dat je belasting moet betalen over je vermogen in box 3.

Doen we dezelfde berekening bij de ING bank, dan zijn zij zelfs nóg positiever.

ING bank sparen 50 euro

ING: 15 jaar sparen of beleggen á 50 euro per maand op een neutrale markt.

Zoals je kunt zien levert beleggen op de langere termijn dus altijd meer geld op. Op basis van je doel kun je natuurlijk spelen met je maandelijkse inleg. Zo kun je besparen op je telefoonrekening, een abonnement delen met een bekende op Netflix of een keer per maand minder online kleding bestellen om dit bedrag aan te vullen.

Beleggen kan dus voor iedereen interessant zijn. Bepaal een doel, start met inleggen en maak je doel bereikbaar.

Wil je geen gedoe? Meld je dan aan bij Peaks met de code: PAULDUDJ. Wij ontvangen dan allebei € 5 euro tegoed.

Liever zelf beleggen? Bekijk dan mijn review over BOTS of bekijk mijn review van de GIRO.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *