Beleggen voor dummies

Beleggen voor dummies | Review & Praktische tips

Op deze pagina vind je alle informatie over ‘Beleggen voor Dummies’. Begin 2019 ben ik begonnen met passief beleggen met de beleggings-app van de Rabobank. Mijn ervaringen deelde ik op de allereerste blog van deze website.

In dit artikel geef ik je een review van het boek ‘Beleggen voor Dummies’ én geef ik je in deel 2 van dit blog praktische tips waar je als beginnende belegger rekening mee moet houden. Zo maak jij een vliegende start op de beurs.

Zelf beleg ik zowel passief als actief:

Deel 1 – Review beleggen voor dummies

Beleggen voor dummies

Voordat je begint met beleggen is het raadzaam om je eigen kennis wat bij te spijkeren. Dit kun je doen op een inefficiënte manier of op een gestructureerde manier. Mijn advies is het laatste. Als beginnend belegger heb ik het boek ‘Beleggen voor dummie’ van Hans Oudshoorn en Peter Siks gelezen.

Ik geef je wat key-take aways en mijn persoonlijke mening op het boek.

Over de auteurs

Hans Oudshoorn is een beleggerstrainer bij de BinckBank. Dit is hét beleggingsinstituut van de online effectenbank. Daarnaast is Hans senior beleggingsadviseur en verschijnt regelmatig in het nieuws met bijdragen over de aandelenmarkt.

Peter Siks is ook beleggerstrainer bij de BinckBank en hij weet als geen ander wat de psychologische valkuilen zijn voor beleggers.

Het boek is opgebouwd in 5 delen. Waarbij ieder deel eigenlijk een stukje lastiger wordt om te volgen.

  • Deel 1: Basisprincipes van beleggen
  • Deel 2: De belangrijkste beleggingsinstrumenten
  • Deel 3: Het maken van een analyse
  • Deel 4: Het beleggingsplan en BIG
  • Deel 5 Het deel van de tientallen – Tips en wijsheiden

Na het lezen van dit boek ben je in staat om het jargon binnen de markt te herkennen, ben je in staat om zelf analyses te maken en niet onbelangrijk: kom je erachter wat voor type belegger je bent.

Het boek geeft naast basisinformatie per hoofdstuk ook belangrijke informatie en technische informatie. Zo is het boek in ieder hoofdstuk opgebouwd. Op deze manier weet je dat je ‘even scherp’ moet zijn bij het lezen van een bepaalt hoofdstuk, zodat je zeker weet dat je geen essentiële informatie over het hoofd ziet.

Huiswerk, tips & links

Het boek wisselt interessante inzichten af door het geven van huiswerk, tips en links. Het interessante daarvan is dat de schrijvers je uitdagen met je eigen beleggingsplan en je ‘why’. Waarom ga je beleggen?

Door hier over na te denken geef je jezelf handvatten en een stip op de horizon. Het is geen goed idee om te gaan beleggen om te beleggen.

Huiswerk

Overzicht uitgavenpatroon

Een voorbeeld van het huiswerk is om je eigen uitgavenpatroon in kaart te brengen. Het overzicht dat wordt gedeeld in het boek is compleet en geeft een mooi inzicht in welke ruimte je nu écht hebt om te beleggen. Beleggen zonder dat je daar ruimte voor hebt is namelijk een absolute no-go.

Tips & links

Het boek deelt per hoofdstuk ook regelmatig tips. Dit is zeer interessant. Door de jarenlange ervaring van de auteurs zijn de tips die ze delen van onschatbare waarde en eigenlijk het geld al waard. Deze tips bestaan niet alleen uit hun visie op beleggen, maar ook worden er links gedeeld naar interessante websites waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord of ooit zal bezoeken zonder het lezen van dit boek.

Zo schreef ik bijvoorbeeld laatst een artikel over ‘ETF’s voor dummies’, waarbij in het hoofdstuk over ETF’s in het boek bijvoorbeeld deze link wordt gedeeld. Zo zie je direct de historische gegevens van de stijgende populariteit onder ETF’s.

Dit is slechts één van de tientallen, zo niet honderden waardevolle links die het boek rijk is.

Review Beleggen voor  dummies:

Ik geef dan ook een positief advies over het boek ‘Beleggen voor dummies’. Dus sta jij aan de vooravond van beleggen heb je voor je eigen gevoel te weinig basiskennis om met een goed gevoel van start te gaan? Dan raad ik je van harte aan om het boek zelf in huis te halen.

Een samenvatting zal niet voldoen. Het boek bevat teveel externe links en waardevolle tabellen dat een samenvatting een onvolledig beeld kan geven.

Beleggen voor  dummies PDF en paperback

Zelf heb ik het boek gekocht in een paperback variant. Je kunt het boek ook kopen in PDF vorm. Hierdoor kun je wellicht wat eenvoudiger gebruik maken van de links en kun je voor jezelf belangrijke data wellicht beter centraliseren. Ik zal dan ook aanraden om de PDF-versie van het boek ‘Beleggen voor dummies’ te kopen.

Zelf heb ik diverse boekhandels zoals de Bruna bezocht om het boek aan te schaffen. Heb je geen zin om voor niets langs de winkel te gaan, dan kun je hem natuurlijk ook online eenvoudig bestellen.

Verkooppunten van het boek zijn o.a.:

  • Bol.com
  • Amazon.com
  • De grotere boekhandels in de stad

Hieronder geef ik nog praktische tips wanneer je gaat beginnen met beleggen.

Deel 2: Beleggen voor  dummies in de praktijk

Beleggen voor dummies in de praktijk

Zoals gezegd ben ik in maart 2019 gestart met beleggen. Dit deed ik dus voornamelijk passief. Dit houdt in dat je andere experts je geld laat beleggen. Door te beleggen met mijn wisselgeld en de enorme potentie daarvan zag, ben ik sinds februari dit jaar ook begonnen met actief beleggen.

Passief beleggen 

Heb je zelf weinig tijd? Dan raad ik je aan bijvoorbeeld onder te brengen bij Brand New Day, Peaks of de Binckbank. Daar zullen beleggingsadviseurs je geld verdelen op basis van de door jou gekozen strategie. Hier kun je zelf wel aangeven welk risico je wilt lopen én niet geheel onbelangrijk: wat je uiteindelijke doel is. Je hoeft dus niet zelf de strategie te bepalen, maar zelf wel een bepaalt doel voor ogen hebben.

Grote 2 voordelen van passief beleggen:

  • Weinig tot geen tijd aan kwijt
  • Hoger rendement dan bijvoorbeeld op je spaarrekening

Potentieel nadeel:

  • De mensen die je portfolio beheren kosten ook geld, dit betekent dat je uiteindelijk minder kunt beleggen.
  • De gemiddelde winst die zij behalen zijn in de velen gevallen niet hoger dan de markt.

Op onderstaande websites kun je zelf je geld passief beleggen:

  • Peaks
  • Kendu
  • Plus500

Actief beleggen

Heb je zelf ruim voldoende de tijd om regelmatig je portfolio onder de loep te nemen en acht je jezelf klaar om zelf keuzes te maken? Dan is actief beleggen echt wat voor jou. Mits je natuurlijk geld overhoudt voor je vaste lasten. Het risico ligt een stuk hoger, zeker als je beginnend belegger bent.

Grote 2 voordelen van actief beleggen:

  • Rendement kan hoger uitpakken doordat je zelf gefundeerde keuzes maakt.
  • Je kiest zelf de verhouding tussen aandelen en obligaties. En niet onbelangrijk; ook kies je zelf welke aandelen en obligaties.

Nadelen van actief beleggen:

  • Je belegt met emotie. Je geeft je eigen zuur verdiende geld uit aan aandelen voor een mooiere toekomst. In tijden van zwaar weer – zoals de corona crisis – kan zorgen voor een flinke daling waardoor je mogelijk gekke sprongen gaat maken.
  • Actief beleggen kost veel tijd en onthoudt: de beste aankoopperiode voor een aandeel is niet te bepalen. Zeker niet in een volatiele markt.

Actief beleggen kun je zelf online doen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld zelf aandelen kunt kopen van Tesla of bijvoorbeeld ETF’s.

Aandelen kopen doe je bij een broker. Bekende online brokers zijn:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *